Zavřít reklamu

Omlouváme se, nepřinášíme vám recenzi na Mass Effect 3, pouze preview. Na recenzi je ještě brzo, to napětí a nedočkavost sdílíme s vámi, je to nekonečné, ale přeci se jen blíská na lepší časy. Informací je poměrně velké množství, takže je ten správný čas na to, abychom to všechno shrnuli do jednoho velkého článku a byl v tom aspoň nějaký přehled. Krom toho pokud jste ještě nezaznamenali, Bioware oznámil na únor demoverzi, k tomu se chystá multiplayerová beta pro majitele originální kopie Battlefieldu 3. Vývojáři nám prostě chtěli udělat radost, něco jako opožděného Ježíška. O Mass Effectu se ví, že je to trilogie. Trilogie jejiž žánr je SCI-FI, děj je tak epický, že hraní prvních dvou dílu, zvedalo hráče ze židlí, kteří s otevřenými ústy hledí, před sebe a koukají na to, co jim Bioware servíruje na talíř. Nemluvě o heart atacku při konečných scénách, které v nás vzbuzují touhu zahrát si hru ještě jednou, zvolit si novou cestu v otevřeném RPG světě. Předem však upozorňujeme, že v článku je vyzrazen obsah prvního a druhého dílu. Čtěte tedy na vlastní nebezpečí!

Nekonečná cesta

Třetí a zároveň vlastně poslední díl začne vypravování toho, co se událo v prvních dvou dílech v podobě komiksu. Tento komiks dobře znají majitelé druhého dílu na PS3, Bioware nedávno přiznal, že začátek druhého dílu byl pro případné nováčky chaotický a nesrozumitelný. Samozřejmě bude možnost importování postavy z předešlého dílu a na to se velice těším, jak se vše prováže do sebe. Mass Effect nám dal vždy možnost volby, dávali jste si možná pozor co řeknete, aby jste se nedej bože potýkali s následujicími problémy. Pokud jste si po celé dva díly pouštěli hubu na špacír, patrně na to doplatíte, v sázce jsou životy miliard lidí a vlastně i jiných vesmírných ras. Je na čase splácet dluhy. Vše začne úvodním filmečkem, který nám přiblíží vpád Reaperů do Mléčné dráhy, není divu, vždyť vy jste jim nakopali zadky na jejich domácím hřišti. Je docela jasné, že tento útok zahrnoval taktéž obsazení Modré planety, a tak se podíváme, jak boj probíhal v Londýně, Tokiu a New Yorku, ne Prahu ve hře nečekejte. I když je Shepard docela borec, sám Zemi nezachrání proto, planetu opouští a zoufale bude hledat cestu jak Reaperům natrhne pr…. Při této záchranné misi se dočká i zklamání, ne totiž vždy bude na té správné stopě. Musíte jednat co nejrychleji a čas je luxus, který nemáte. Krom toho Illusive Man na vás vypsal odměnu, a tak se nedivte, že po vás půjde každý nýmand ve vesmíru, kterému trčí za opaskem bouchačka. Tím pádem Cerberus je z obliga a vy se vracíte k Alianci. Opět potřebujete někoho, aby vám někdo kryl záda, sice jste přežili vlastní smrt, ale všemocní taky nejste a navíc, kdo by vás za dané situace dával zase dohromady … Cerberus to asi nebude. Hned na začátku bude do vašeho týmu přidělen prostý voják James Sanders, pravděpodobně náhrada za Jacoba. James na rozdíl od něj bude mít aspoň trošku smysl pro humor. Zbytek týmu by měl být tvořen členy, kteří přežili atentátnickou misi na Reaperskou základnu. Hlavními členy by měli být Garrus, Mordin Soluse, Ashley s novým účesem, Kaidem nebo Liara, zaleží na tom, kdo všechno vám na konci druhého dílu zemřel v akci. Nezapomínejme na věrného pilota Jokera, který usedne do kokpitu svého mazlíčka Normandy, která pravděpodobně prošla drobnými úpravami. Určitě budete potřebovat i někoho dalšího, jenže teď se právě dostaneme k problému, zapříčiněného vašimi rozhovory a činy v předešlých dílech. Samozřejmě, pokud jste se k někomu v minulosti zachovaly špatně, bude vás to pravděpodobně mrzet, protože ten, jež ho žádáte o pomoct, se k vám obrátí zády, pokud mu neprokážete nějakou službičku. Na většině planet navíc panují občanské války a moc se jim do boje proti Reaperům nechce, i když by je rádi viděli na hřbitově.

Kosmetický salónek

V podstatě se vše podrobilo menším změnám. Shepard se například naučil úhybný kotoul, jakékoliv překážky bude překonávat klasickým přelezením či přeskočením jako normální člověk, pokud pamatuje, nejdřív jste se museli přikrčit a až poté jste danou překážku mohli přelézt. Vyhlížení zpoza rohu bude vymakanější a osobní bitky budou lépe kontrolovány, díky „ bionetu“. Snad se dočkám v posledním díle podpory gamepadu u PC verze. Nově se také ve hře objevý žebříky, jedná se v podstatě o detaily, ale Bioware chce své dítko, dovést k dospělosti. Puberty jste si údajně užili dost ve druhém dílu, který byl podle kritiků až příliš akční a RPG část byla hrubě osekaná. Tudíž Mass Effect 3 bude mixem prvního a druhé dílu a bude nejtěžší díl z celé série. Vaši protivnici budou mít vysoké IQ jejich umělá inteligence bude v podstatě nevídaná. Každý člen vyslaného týmu proti vám bude mít svůj úkol. V podstatě se vás bude snažit obklíčit, takže si hlídejte boční strany. Nebude nic příjemného, když si budete muset hlídat levé a pravé křídlo a zároveň reagovat na útok z čelní strany. Dají se tak čekat krvavé boje plné andrenalinu, hněvu a hlavně pořádné zábavy. Všechny třídy zůstanou nadále stejné, jako jediný bude moci Voják používat všechny dostupné zbraně, pakliže vám dojdou náboje a rádi střílíte ze samopalů a nehodláte se ponižovat s obdobou devítky, stačí vzít válející se jiný model samopalu ze země, vyměnit raději zásobník a můžete pokračovat ve vašem osobním stylu. Jelikož Shepard pravděpodobně bude často bojovat s Reapery extremních rozměrů, přesně jako na konci druhého dílu, bude hledat pomoct úplně všude. Na jednom gameplay videu jsme mohli vidět, jak Shepard vypustil ze země obřího písečného červa, který se během okamžiku pustil na férovku proti Reaperovy z počátků se obří stroj lehce ubrání, ale tato přerostlá housenka se jen tak nedá a nakonec Reapera stáhla pod zem. Osobně se bojím, že těchto nadlidských boss fightů bude až příliš a stane se z nich stereotypní rutina většiny vašich výprav.

Kooperační tažení

Dlouho panovali spekulace o tom zda-li v Mass Effectu 3 bude multiplayer, jednu dobu si už všichni mysleli, že tato lahůdka nás možná čeká v případném MMO Mass Effectu, ale kdepak. Multiplayer ve třetím dílu bude, jak už víme nějaký ten pátek. Nečekejte však, že se dočkáte nějaké obdoby Modern Warfare nebo Battlefieldu. Jedná se o čistou kooperační záležitost. Pokaždé jste součásti týmu, který má za úkol zlikvidovat protivníky, kteří na vás nabíhají v několika vlnách a s dalším postupem bude složitější, je všechny zničit bez větších škod na vašem zdraví. Poprvé si tak v Mass Effectu zahrajete i za jinou rasu než je člověk. Každá rasa má pevně danou svoji třídu, člověk se staví do role Vojáka a například Turian zaujímá pozici Sentinala. Onlinová část by měla být provázaná s tou offlinovou, ale rozvinutí příběhu se pravděpodobně nedočkáme, spíše dostaneme nějaké suroviny na vylepšování zbroje či vyděláme nějakou tu korunu. Hra se nás bude snažit zaměřit na pozici podle třídy, za kterou zrovna hrajeme, avšak lepší by bylo mýt vlastní tým složený z vlastních přátel a neriskovat tak náhodné hráče, kteří vše toto ignorují a bezmyšlenkovitě si razí svoji vlastní cestu. Multiplayer je u Mass Effectu v podstatě bonus, je to hra založená hlavně na epickém příběhu, kde je hlavní stránkou singleplayer, na rozdíl u FPS titulů, kde je to právě naopak. To bude vše, jak vidíte, máme se na co těšit, Bioware rozhodně nejsou žádní amatéři, a tak pevně věřím, že to co slíbí, taky dodrží, snad se nebude opakovat loňské zklamání, které máme z Dragon Age II. Všechny nedostatky byli odstraněny a vylepšeny, vývojáři z tohoto studia posunují své hry dopředu a nevystavují nás riziku, že se nám dostane stejného titulu. Příběh, který je s Mass Effectem spojen bude konečně ukončen a dozvíme se, jak všechno skončí. Osobně doufám, že konec nebude jen veselý a tvůrci nám dají důvod truchlit nebo, že hra bude mít několik alternativních konců a Mass Effect bude mít dobrý nebo špatný konec. Ještě jednou připomínám v únoru bude ke stažení demoverze, konkrétně na Valentýna a to je 14.2 zároveň se dočkáme multiplayerové bety. Plná verze hry vychází 9. března na PC, X360 a PS3.

Dnes nejčtenější

.