Zavřít reklamu

Recenzovaná verze: PlayStation 4 (hra je exkluzivním titulem této konzole)

Fanoušci Dragon Questu se dočkali. Po bezmála čtyřech letech lokalizačního půstu se k nám na západ dostává další hra z Dragon Quest univerza s názvem Dragon Quest Heroes: The World Tree’s Woe and the Blight Below. Jedná se o ten správný button masher nebo se vám v případě koupě bude na hru jen prášit? Jdeme to zjistit.

Zase ti piráti z Twitche

Bohužel hra si sebou přivezla nejen velice slušnou lokalizaci, ale také manýry, které nejsou východním společnostem cizí. Už před vydáním samotné hry se dostalo ven, že pokud byste chtěli streamovat Dragon Quest Heroes, tak jedině s vypnutou hudbou, aby jste se vyhnuli problémům ohledně práv. Hned při zapnutí hry vám je nabídnuta možnost zmáčknout OPTIONS tlačítko a o těchto restrikcích si ve zkratce přečíst. Celá záležitost se bohužel netýká pouze muziky. Každý screenshot, který je publikován na internetu musí být opatřen vodoznakem s legálním textem bla bla, jinak opět uživatel riskuje blokování.

Vše začíná idylicky. Příšerky a lidé žijí vesele spolu, poflakují se a na plážích a pijí margaritu. Toto však netrvá dlouho a  za záhadných okolností se monstra obracejí proti donedávna spřízněným lidem. Města jsou zamořena a vy se vydáváte zachránit svět a nastolit opět harmonii.  Příběh dozajista není tou nejsilnější stránkou, avšak chtít kvalitní příběh u tohoto typu hry je jako očekávat nějaké výraznější inovace v novém ročníku Fifi. I tak sem byl však přijemně překvapen kvalitou cutscén, které jsem se nepřiměl přeskočit i přes tento příběhový klišoidní paskvil, který si vás ale i tak po pár hodinách získá na svoji stranu.

Čtvereček, čtvereček, trojúhelníček…

Klíčovým prvkem hry je tedy samotný bojový systém, který… No řekněme, že je dobrý. Hlavním problémem je tempo hry, které je ze začátku více než pomalé. Takže vašich prvních 5 hodin bude představovat běhání z jednoho konce mapy na druhý, při čemž budete donekonečna mačkat čtvereček, případně trojúhelníček. Hra totiž začne působit zábavně až po oněch zmíněných 5 hodinách, kdy tedy konečně potkáte nějaké ty nové postavy, jejichž schopnosti se mezi sebou vzájemně doplňují a vy tedy konečně můžete začít řádit. Inteligentnější jedinci mohou tuto dobu zkrátit na hodiny čtyři. Ve hře totiž odemykáte, jak je u her tohoto typu body, s kterými pak můžete vylepšit schopnosti svých postav. Fígl spočívá v tom, že tutoriál jaksi tento koncept nevysvětluje a když chcete body použít, tak celý tento interface je chytře schován v podzáložce Miscellaneous, MISCELLANEOUS! A aby toho nebylo málo, tak do této záložky se nedostanete vůbec, pokud nejste na své základně, kde strávíte přinejlepším 5 % celkového herního času.

Zde můžete tedy levelovat svoje postavy, formovat partu, ale také vytvářet nové předměty pomocí alchymie z předmětů, které z příšerek během vašich výprav vytřískáte. V neposlední řadě je zde možnost přijímat nejrůznější questy, které jsou většinou však MMO typu: přines mi desetkrát tohle, zabij gazilionkrát tohle apod. Odměnou vám pak může být nějaká vzácná ingredience a v pozdějších fázích hry dokonce i nějaký ten meč či štít.

95 % Noob friendly

Hra je relativně jednoduchá, což bych paradoxně označil za její největší přednost. Většinu dnů jsem se těšil z práce, až budu moci svou Dragon Questí placku vložit do přístroje a jen relaxovat. Nic neřešíte a  jdete rozpoutat peklo. Hra nabízí takovýchto noob-friendly systémů více. Tak například když během úrovně zemřete, nepřicházíte ani o již získané ingredience tak zkušenosti. Málokdy se tedy stává, že vás smrt naštve, jelikož jste s každým pokusem o něco silnější, což logicky dělá každý další pokus lehčím. Dále jsou zde pak víkendové bonusy a pokud hrajete hru o víkendu a jste připojeni k internetu, tak si můžete užít více zkušeností, zlaťáků, popřípadě vyšší šanci na obdržení některého vzácného předmětu.

Dragon Quest: Heroes není hrou, kterou stojí sáhodlouze popisovat. Pokud hledáte relativně jednoduchou záležitost s velice zábavnými souboji, ve kterých se budete cítit jako boss a která vám vystačí minimálně na 50 hodin, tak vás bude Dragon Quest: Heroes určitě bavit. Zároveň se jedná se o ideální hru, která vás uvede do žánru Musou her tím nejlepším možným způsobem.

Dragon Quest: Heroes nenabízí žádnou formu české lokalizace

Dnes nejčtenější

.