Zavřít reklamu

Po až únavně dlouhé době se tahová série Worms vrací ke kořenům. Stop často matoucímu výhradně 3D zobrazení. Stop neotřelým myšlenkám, které ale v provedení často narazily. Duchovní otec série Andy Davidson je zpět a společně s ním i vývoj klasiky tak, jak ji máme rádi. A výsledné Worms Revolution, které si podrobněji rozebereme právě v tomto preview, vypadá, že dokáže skloubit originalitu a modernost společně s původními herními prvky na jedničku. A proto hurá na bojiště, naši noví červí vojáci se už nemůžou dočkat svého představení.

Největší nápor novinek odhalili vývojáři z Team 17 na letošní E3 a málokdo zůstal nespokojen. První výrazná „změna“ je návrat k 2D zobrazení, avšak za pomoci 3D enginu. Co to znamená v praxi? Worms Revolution vám dá přesvědčivě najevo, co je pozadí a co vlastní bojiště, umožní vám uvědomit si „nicotnost“ červíků vzhledem k velikosti okolního prostředí, ale v neposlední řadě poslouží k aplikaci několika unikátních zbraní. Na živo došlo k prezentaci čtyř map, a to stoky, pláže, podzemního bunkru ukrytého v hromádce hlíny na farmě a „děsivé“ zahrádky u domu šíleného vědátora. PC hráči se navíc dočkají editoru map, se kterým se budete moci sami zhostit úkolu vytvořit to nejdokonalejší bojiště pro nemilosrdné řeže a nebo naopak pro volné pobavení.

Co se map týče, dvěmi výraznými změnami, které do hry tvůrci implementovali na popud hráčů, jsou nové zničitelné objekty,  se kterými můžete na bojišti rozpoutat hotové peklo, jako například zkumavky s vodou a nové ztvárnění  samotné vody ve hře. Zde si pro hráče neznalé série dovolím objasnit, o jak velký krok kupředu se jedná. V historii série voda vždy vyplňovala prostor pod mapou, popřípadě na okrajích mapy a jakýkoliv kontakt s ní znamenal okamžitou smrt. To bude platit i v novém Worms Revolution, mimo to se ale voda objeví i přímo na mapě. A nejen to, do nabídky aktuálních 47 zbraní, které vám hra nabídne, se přiřadily právě zbraně využívající vodu, jako třeba vodní balónky, vodní pistole a vodní nálety, s jejichž pomocí budete moci nepřátele a objekty na mapě „splachovat“. Pokud si však myslíte, že s těmito nástroji budete moci nakrásno vytvořit kolem soupeřova červíka jezírko a on prostě utone, tak jednoduché to mít nebudete. Červík, který bude vystaven této dynamické vodě, bude „pouze“ ztrácet menší obnos životů po každém tahu. Celkově však musím říct, že je fyzika této vody propracovaná na jedničku. S pořádným momentem je schopna pohnout i většímy objekty a zároveň se přelévá přesně tak, jak by to zamýšlela i matka příroda.

Pro ty z vás, kteří si obzvláště libují na poli bojové taktiky a strategie, ale vlastně i pro všechny ostatní, bude asi největší novinkou zavedení čtyř různých typů červíků. Ano, je to tak, už nebude platit rovnocennost mezi všemi červy, i když klasický typ červíka je ve hře zachován. K němu však přibydou tři nové, lišící se svými atributy. Prvním je takzvaný Heavy worm, který představuje jakýsi těžký masivní tank. Útoky od něj způsobují větší škody jak na červících, tak na prostředí, ale není tak pohyblivý a nepočítejte s tím, že s ním budete skákat do závratných výšek. Scout worm je přesným opakem. Nevydrží skoro nic, ale jak jde o přesun po mapě, poslouží mu dvojnásobně vysoký skok a rychlost pohybu. A posledním je Scientist worm. Tento vědátor obětoval svou vlastní výdrž v boji výměnou za možnost regenerovat svému týmu malou část životů po každém tahu a možnost efektivně budovat strážné věže a traverzy. O tom, jaké druhy červíků budete mít ve svém čtyřčlenném týmu, si budete rozhodovat sami, ale oceňuji, že jejich rozdělení je veskrze intuitivní a nemělo by trvat příliš mnoho bojů, než přijdete na kloub kombinaci, které vám správně sedne.

Nyní, když už jsme si popsali novinky grafické a hratelnostní, se určitě ptáte, kolik hráčů bude moci k jedné bitvě zasednout a jaké typy bitev se nabízí. Worms Revolution zahrne čtyři herní módy, a to kampaň s asi čtyřiceti unikátními misemi, deathmatch mód, klasický mód pro hardcore hráče, kteří se nechtějí zabývat inovacemi na poli zbrojního arzenálu a nový mód pevnost, ve kterém, jak už název napovídá, bude mít každý tým svou unikátní tvrz, ze které se bude snažit obejít obrany soupeřů a poslat je do červího nebe dříve než oni vás. Maximální počet hráčů na jednu hru jsou čtyři, ale bude jenom na vás, sejdete-li se za tímto účelem u jednoho počítače, přinesete-li si svůj vlastní na pořádnou LAN párty nebo jestli bude hrát pěkně z pohodlí domova po internetu.

Na jedno oživení série to není zrovna malý výčet novinek, že? Samozřejmě to ještě není všechno, ale v dalších případech se jedná spíše o drobnosti, jako například nové možnosti kustomizace vašeho červího týmu nebo fakt, že pokud jeden z hráčů v boji bude mít DLC s novými zbraněmi, tak po dobu tohoto boje se odemknou v rámci fair-play i jeho protihráči, i kdyby ono DLC sám nevlastnil. A jestli vás toto preview dostatečně nalákalo, zbytek budete moci zjistit v září tohoto roku, kdy Worms Revolution dorazí na PS3, Xbox 360 a PC za očekávanou vynikající cenu kolem 15 $. Nebo si jednoduše počkejte na naši recenzi, která určitě dorazí tak brzy, jak jen to bude možné.

Dnes nejčtenější

.