Zavřít reklamu

Dlouhých šest let trvalo, než se dva čeští vývojáři ze studia Bohemia Interactive dočkali finálního verdiktu ohledně jejich údajné špionáže. Ivan Buchta a Martin Pezlar už mohou být nyní v klidu, rozsudek je nakonec velmi mírný.

Poté co Bohemia Interactive v roce 2012 ukončila práce na hře ArmA 3, tak se dva její vývojáři vydali na soukromou dovolenou, do destinace, kterou využili k tvorbě prostředí ve hře. Řecký ostrov Lemnos se jim stal osudným, neboť během dovolené si zde pořídili různé záběry a fotografie, které místní armáda a vláda označila za špionážní.

arma3-2

Kauza je po letech u konce

Ve vězení pak byli drženi i přes Vánoce a Nový rok, navíc se pak jejich pobyt ve vězení stále protahoval kvůli složité byrokracii a neochotě řecké strany o případu jednat. Kauza se rozvířila mezi hráči a dalšími tvůrci videoher v České republice a došlo tak na různé protesty a dokonce tehdejší vláda byla přinucena, aby se o případ zajímala aktivně.

Po čtyřech měsících, tedy v polovině ledna 2013 byli vývojáři propuštěni z věznice na ostrově Chios a vrátili se domů. I tak jim ale stále hrozilo až dvacetileté vězení. Jelikož se jednalo o evropský zatýkací rozkaz, tak by si oba aktéři museli trest odpykat v Řecku. Řecký soud však nyní rozhodl, že tvůrci zůstanou na svobodě a to s podmínkou (18 měsíců po dobu 3 let). Ivan Buchta k tomu dodává: „Dostali jsme trest 18 měsíců, podmíněně odložený na zkušební dobu tří roků. Jsem rád, že už to máme za sebou, že můžeme jít dál s čistou hlavou a řešit budoucnost.“

Zdroj: idnes.cz

Dnes nejčtenější

.