Zavřít reklamu

Při hledání náhrady svého dosavadního křesílka, jsem narazil na zajímavý produkt prodávaný pod značkou Genesis. Firma se prezentuje na webu takto: „Značka GENESIS byla uvedena na trh v roce 2011 v Evropě jako značka herních zařízení, která zahrnuje myši, klávesnice, náhlavní soupravy a gamepady. GENESIS poskytuje herní příslušenství určené hráčům, kteří hledají vysoce kvalitní produkty za rozumné ceny.“ Konec citace. Protože jsem svému synovi pořídil na Vánoce 2017 herní židli od konkurence a tiše mu záviděl při srovnání s mým ne zrovna levným „manažerským křeslem“, tak abych se úplně „neopičil“, zvolil jsem ekonomicky výhodnější variantu, kterou Genesis nabízí. Mezi námi, ona mne k výměně donutila rozpadávající se umělá koženka na čalounění starého křesla…

Tak a teď k věci! Co jsem si vybral – Genesis Nitro 550, což není ta nejluxusnější varianta, ale vždyť já taky nejsem žádný „profesionální gejmr“ a na tanky a sezení u PC mi to, myslím, bude stačit. Nosnost 150 kg deklarovaná ve specifikaci je dostatečná… i když si posadím nějakou slečnu na klín. Genesis nabízí ještě vyšší varianty 770, 790, 880, 990, ale při zkoumání, čím se odlišují, jsem nakonec došel k závěru: „Zlatá střední cesta“. Nosnost je pořád 150 kg, vzduchový válec a rám s kolečky jsou stejné, područky stejné, tak v čem je rozdíl? Ve střihu, výšivce a potahovém materiálu – resp. poměru mezi textilem a PU-koženkou. No, kdyby bylo Nitro 990 v kůži, tak asi „trochu“ našetřím a jdu do kůže. Nicméně použitý materiál označovaný jako „Fabric“ mi nepřišel špatný. 

Co dostanete za svůj těžce vydělaný peníz? Cena Genesis Nitro 550 je aktuálně kolem 4 000 Kč. Je to cca 24kg balík a v něm ještě jeden potištěný „hezčí balík“… a uvnitř precizně zabalené části s návodem. Křeslo složí v pohodě každý, kdo má 2 ruce a ví, na kterou stranu se utahuje šroubek, na který ve správném pořadí navlékne podložky. Pozor! Opravdu záleží na pořadí podložek – zdůrazňuji pro technické analfabety. Spojovací materiál (šroubky a podložky s „multifunkčním utahovátkem“) najdete hned nahoře v balení. Všechny komponenty jsou pečlivě zabaleny. Celé poskládání křesla netrvalo déle než 30 min.

Pokud můžu soudit, tak co se týká kvality šití a provedení, nenašel jsem žádný problém. Připravené montážní otvory se závity seděly, vše do sebe zapadalo. Optické srovnání se synovou konkurenční židlí dopadlo na výbornou, i funkčně, co mělo jít polohovat, tak funguje dle očekávání. Kolečka se po plovoucí podlaze odvalují tiše a nezanechávají žádné „stopy“, zatím nic nevrže, ani neskřípe a do budoucna doufám, že to tak také zůstane. Co se týká srovnání s konkurenční židlí, kterou máme cca 2 roku doma – až na malé detaily tipuji, že se jedná o stejnou výrobní linku někde v Číně. Výrobce pak dodávky pouze přizpůsobuje požadavkům obchodních „značek“ – rozumějte tomu tak, že v jedné fabrice udělají např. 2 kontejnery za kvartál pro Genesis a další 4 pro XY atd… a ta konfigurace se různí opravdu jen v detailech. Konstrukční základ je v zásadě stejný. Více pak prodá ten, kdo má lepší marketing, přiměřenou cenu k síle trhu a dokáže „pohlídat“ kvalitu výroby. Značce Genesis se to zjevně povedlo.

Na závěr ještě jedno pozorování a doporučení. Na obrázku, kde stojí dvě židle vedle sebe, je vidět, že konkurenční křesílko má základnu s kolečky o cca 4 cm níž! Logicky to znamená, že sedák židle Genesis je v nejnižší poloze o těch pár centimetrů výš než konkurence. Pro někoho možná zbytečná informace, ale židle je ergonomicky přizpůsobená pro průměrného „dospělého“ člověka – myšleno rozměrově! Tedy pohodlně/zdravě na ní může sedět „člobrda“ odhadem od výšky 165 cm– a víc. To je vlastně dobrá zpráva pro velký chlapy, které by v reále za časů lidové armády kvůli velké tělesné výšce k tankistům nevzali. Teď si můžou u PC ty tanky aspoň pohodlně zahrát.

Pavel K.

Dnes nejčtenější

.