Zavřít reklamu

Dnes proběhlo dlouho očekávané odhalení Nvidia grafických karet nové generace. Ty by se měly tento podzim pustit do přímého boje s novými konzolemi od Sony a Nintenda. A výkon dle výrobce nabídnout neskutečný. Nová „třítisícová“ řada si zatím připravuje tři modely, mezi kterými by si měl vybrat každý.

Nejlevnější z trojice je Geforce RTX 3070, která se s přívětivou cenou 499 dolarů chlubí 8 gigabajty grafické paměti. Za střední cestu v dosavadně odhalených modelech platí RTX 3080, která s 10 gigabajty GDDR6X paměti dokáže poskytnout výkon srovnatelný se slibovanými výpočetními schopnostmi nových konzolí – tedy rozběhnout tříáčkové hry ve 4K při šedesáti snímcích za sekundu. RtX 3080 startuje s cenou 699 dolarů.

No a pak je tu monstrum v podobě nejvýkonnější RTX 3090, která disponuje neksutečnými 24 gigabajty grafické paměti a v bedně zabere celé tři PCI sloty. Karta míří na nejnáročnější hráče a tvůrce obsahu. Posle Nvidie však zvládne hry renderovat až v rozlišení 8K. Takové rozlišení se vzhledem k limitacím lidského zraku zdá být pro konvenční hraní už celkem absurdní. Tato schopnost tak spíš promluví do dalšího vývoje aplikací ve virtuální realitě.

A aby se společnost pochlubila výkonem nových karet v praxi, ukázala ve spolupráci s CD Projekt RED pochlubit gameplayem chystaného Cyberpunk 2077, zaměřeného hlavně na využití ray-tracingu, který samozřejmě všechny představené karty podporují. Nvidia začne karty na trh vypouštět postupně. Střední RTX 3080 se dočkáme 17. září, monstrózní 3090 24. září a stále vysoce výkonné nejlevnější 3070 někdy v průběhu října.

Dnes nejčtenější

.